Windmolens donderslag bij heldere hemel

ACHTERVELD – Tijdens de maandelijkse vergadering van de dorpsraad Achterveld-Stoutenburg stond het onderwerp windmolens in de gemeente Barneveld op de agenda. Wethouder Van Beurden van gemeente Leusden was op uitnodiging aanwezig dinsdag om op de stand van zaken te reageren.

door Arnoud J Spaaij

Zo’n 35 mensen kwamen af op de bespreking van twee 180 meter hoge windmolens aan de oostkant van Achterveld. Veel publieke belangstelling tijdens de vergadering van de dorpsraad maar gezien het onderwerp eigenlijk nog weinig. Dit kwam ongetwijfeld omdat nog maar weinig Achtervelders bekend zijn met de zoeklocaties voor molens, zoals deze plekken genoemd worden in het MER dat gemeente Barneveld heeft laten opstellen. Die informatie naar de bewoners van Achterveld, of eigenlijk beter gezegd het uitblijven van die informatie, was dan ook een gespreksonderwerp. Vooral ook voor wethouder Erik van Beurden van gemeente Leusden.

LAAT OP DE HOOGTE

Van Beurden liet weten zelf ook pas sinds 22 januari jl. op de hoogte te zijn van de plannen van Barneveld. ”Natuurlijk mag iedere gemeenteraad zelfstandig acteren,” zei Van Beurden voorzichtig, “maar dat wethouder Didi Dorrestein de direct betrokkenen niet heeft geïnformeerd neem ik haar wel kwalijk.” Van Beurden nam verder geen standpunt in. “Ik heb, voordat ik hierheen kwam, mijn ambtenaren naar het MER laten kijken om te toetsen of wordt voldaan aan de voorwaarden. Zolang niet blijkt dat er niet conform de regels wordt gewerkt heb ik geen houvast,” hield Van Beurden het publiek voor.

De discussie die erop volgde over normen, gevaren, voor- en nadelen verliep tamelijk rustig. Hoewel het bij veel mensen duidelijk hard en onverwacht is aangekomen dat er twee 180 meter hoge windmolens kunnen gaan verrijzen op slecht iets meer dan 1 kilometer van het dorp.

NOG EEN DERDE MOLEN

Dat het hier niet bij blijft werd ook duidelijk omdat al meer dan een jaar het project ‘buurtmolen’ in De Glind speelt. Een groep van bewoners wil een molen van 100 meter hoogte plaatsen in de omgeving van De Glind. Daarmee hoopte men te voorkomen dat De Glind een reus van 180 meter zou krijgen. Niets is dus minder waar want de zoeklocatie langs de Helweg ligt ongeveer even ver van Achterveld als van De Glind.

HAAST

Van Beurden zei verder weinig toe. Wel bevestigde hij meermaals zich hard te willen maken voor een dialoog tussen gemeente Barneveld en de bewoners van Achterveld. De tijd dringt want de ingeslagen weg van gemeente Barneveld leidt naar een termijn waarin begin maart van dit jaar wordt gestart met de zogenaamde ‘winddialoog’ waarbij het gaat over vijf definitieve locaties (van de 13 mogelijke zoeklocaties in het MER) en dan is er geen weg meer terug.

GEEN WINDMOLENS

Onder de aanwezigen bleek een grote motivatie te zijn om de plaatsing van de windmolens te voorkomen. Verschillende mensen willen zich verenigen om gezamenlijk te kunnen ageren tegen de plannen van gemeente Barneveld. Wethouder Van Beurden kan en wil daar geen rol inspelen. Wel wil hij zich inzetten om ervoor te zorgen dat de informatie over de molens duidelijk en betrouwbaar bij de bewoners beschikbaar is of uitgelegd wordt. Ook daarover leven bij veel mensen grote zorgen. Diverse sprekers laakten niet alleen die manier van communiceren van gemeente Barneveld maar ook werd de inhoud van het MER ernstig bekritiseerd. De nadelen die genoemd worden van molens, met name die voor de natuur, worden minimaal behandeld of zelfs als onvolledig gezien. Slecht enkele faunasoorten worden genoemd in het MER maar andere, algemeen bekende nadelen, worden niet behandeld. Ook het menselijke aspect, de perceptie, gezondheidsproblematiek en landschapsvernietiging zijn geen onderwerpen in het MER.

Die inhoudelijk reacties waren ook niet allemaal eensluidend. Sommigen willen gewoon geen molens in de buurt van Achterveld, De Glind of Zwartebroek. Deze locaties in de westkant van gemeente Barneveld zijn volgens deze mensen alleen maar aangewezen omdat Barneveld de molens nergens anders kwijt kan. In de oostkant speelt de radar van Millengen een rol en ook de laagvlieg-oefengebieden van defensie zijn een no-go voor molens. Met defensie lijkt er sowieso geen discussie te voeren over windmolens.

WEL WINDMOLENS

Anderen reageerden toch milder en willen vooral de dialoog aan over de realisatie van de molens. Omdat de door de overheid bepaalde energietransitie moet worden uitgevoerd zijn molens onvermijdelijk. Ook gemeente Leusden moet nog met een visie komen. Volgens Van Beurden is er in de regio Eemvallei (waarin onder andere Leusden, Amersfoort, Soest, Baarn zitten) al gekozen voor 14 windmolens. Hoe groot en in welke vorm is nog niet bekend. Eventuele locaties is nog niet inhoudelijk over gesproken volgens Van Beurden al lijken ook hier de kaarten voor een deel al geschud. In deze regio, en ook in Leusden, ligt ook relatief veel defensieterrein. Daarmee worden veel gebieden op voorhand uitgesloten.

Nadat voorzitter Edwin Winterkamp het onderwerp afsloot, zodat de dorpsraad kon doorvergaderen, werd door de belangstellenden nog langdurig nagepraat op de gang in De Moespot.

Slechts een raadslid van gemeente Leusden was aanwezig dinsdagavond. Misschien dat het onderwerp ook bij de Leusdense politiek nog niet is doorgedrongen.

Wordt vervolgd.

5 gedachten over “Windmolens donderslag bij heldere hemel

 • Pingback: Windmolens in Achterveld – DorpsTV.Achterveld.Net

 • 12 februari 2020 om 13:18
  Permalink

  Helaas was ik, door gezondheidsproblemen, verhinderd erbij te zijn. Anders waren er twee geweest.
  Om nu meteen te stellen dat het onderwerp nog niet is doorgedrongen tot de politiek, is wat kort door de bocht.
  Raadslid voor CU-SGP

 • 12 februari 2020 om 16:42
  Permalink

  Slechts 1 raadslid van Barneve!d was aanwezig?

  • 14 februari 2020 om 15:57
   Permalink

   Er was 1 Leusdens raadslid (Wim van Ginkel, CDA) aanwezig. Volgens mij geen Barnevelds raadslid.

 • 12 februari 2020 om 16:54
  Permalink

  weet allen dat er aan de “ aanbieders” kant van molens grote spelers in het spel zijn, zoals bij voorbeeld Siemens, middels bedrijfsonderdelen en die het spel van vergunningen verkrijgen al jaren spelen…. weet ook dat er al vele jaren terug in Brussel een subsidiepot van toen iets van 60 miljard euro bij elkaar was “ gelobbyd” en dat de aanbieders van molens de weg daar naar toe maar al te goed kennen.
  in exploitatie begrotingen ontbreken bijna altijd de aanzienlijke kosten van het opruimen van de molens en bijkomende kosten. ben ik op voorhand tegen molens? neen, maar wel op het land en zeker dicht bij woonkernen. mijn slogan: “ molens uit het zicht en dus op zee”.

Reacties zijn gesloten.