Windmolens in Achterveld

ACHTERVELD/BARNEVELD – Gemeente Barneveld heeft een rapportage gepubliceerd over de plaatsing in gemeente Barneveld van windturbines. Dit MER-rapport (Milieu Effect Rapport) bevat voor Achterveld twee mogelijke locaties waar molens van 180 meter hoogte zouden kunnen komen.

Op deze pagina houden wij de ontwikkelingen bij en vind je een dossier en andere informatie terug.

 • Gemeente Barneveld hield een inloopspreekuur in De Belleman in Zwartebroek. De inwoners van Zwartebroek en Terschuur zijn boos en ook sprakeloos. Anderen willen eerst meer weten voor ze reageren. (Zie krantenknipsel hierboven.)
  turbine in Kallenbroek
  Impressie van de turbine in Kallenbroek, gezien vanaf de Klettersteeg.

  Deel inwoners Zwartebroek woedend. *)3

 • Gemeente Barneveld hield dinsdag 11 februari 2020 een inloopspreekuur in De Glind. De belangstelling van omwonenden uit De Glind en vooral ook uit Achterveld bleek overweldigend. Veel Achtervelders voelen zich overrompeld en onvoldoende geïnformeerd.
  De gemeente legde uit welke stappen er genomen worden om tot een advies en definitieve plannen te komen. De aanwezige ambtenaar hoorde veel (verontwaardigde) reacties aan maar reageerde daarop niet inhoudelijk. Hij hield het in het algemeen op technische zaken en herhaalde de reeds door de gemeente gepubliceerde informatie. *)1
 • Dorpsraad Achterveld houdt een vergadering waar wethouder Van Beurden vragen beantwoord over de windmolens in Barneveld. *)2
 • Bericht: Plaatsen windturbines is donderslag bij heldere hemel: Verslag discussie in De Moespot op 11 februari 2020.
 • RTV Utrecht: Gemeente Barneveld zegt dat MER alleen technisch onderzoek is.
 • Barneveldse Krant 19-02-2020: Terbroek start petitie
 • Leusder Krant 19-02-2020: Twee reuzen van 180 meter naast Achterveld
 • Maandag 17 februari is een bewonerscomité opgericht door Achtervelders en omwonenden met de naam: Belangengroep Tegenwind Buitengebied Barneveld West. Zie bericht: Comité opgericht. De visie en reactie op de plannen van gemeente Barneveld is gepubliceerd in een schrijven aan de gemeente en de pers:  Bewonersvisie windmolenlocaties westelijk buitengebied Barneveld
 • Donderdag 20 februari was er een informatie-avond in De Belleman in Zwartebroek. De Barneveldse Krant meldde een flinke discussie met wethouder Didi Dorrestijn.
 • Woensdag 4 maart is er een vergadering van de Commissie Samenleving Barneveld. Daar zijn de brieven van de Belangengroep Tegenwind Buitengebied Barneveld West en de dorpsraad in de agenda opgenomen.
 • Dorpsraad-voorzitter Winterkamp heeft een brief gestuurd aan gemeente Barneveld met daarin een aantal vragen over de manier waarop MER is gepresenteerd en het uitblijven van informatie aan Achtervelders en daarbij het verzoek om de dorpsraad te informeren en te betrekken bij de discussie over de windvisie als gesprekspartner.
 • De Belangengroep Tegenwind Buitengebied Barneveld West heeft een eigen website en een account op social media aangemaakt. (28-02-2020)
  Facebook Tegenwind-barneveld.nl
 • Er is een petitie tegen de komst van windmolens in het gebied rondom Achterveld: Tegenwind Barneveld  (28-02-2020)

Overzicht rapporten en documenten (het dossier wordt de komende tijd opgebouwd):

 1. Info van Gemeente Barneveld over windenergie
 2. MER_Windenergie_in_Barneveld_V2.0
  Dit rapport werd in januari 2020 gepubliceerd en is de basis voor de plannen van gemeente Barneveld.
 3. Dit document is door de provincie Utrecht  ingezet om richting te geven aan eigen beleid en om gemeenten aan te sturen. Hiermee werkt de RES (Regionale Energiestrategie Amersfoort) waaronder Leusden valt.
 4. Download van de energievisie van Foodvalley energievisie van Foodvalley (waaronder gemeente Barneveld valt).
 5. Voor de energietransitie begon het al, Windmolens op knooppunt Hoevelaken?

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Impressie van molen langs de Modderbeek in buurtschap Havikshorst (foto met toestemming gebruikt).

*)1 (bijgewerkt 11-02-2020, 19.05 u)
*)2 (bijgewerkt 11-02-2020, 16.30 u)
*)3 (bijgewerkt 11-02-2020, 16.15 u)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-Spam door WP-SpamShield

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.