1000 bommen en granaten

Op het land waar straks een hele nieuwe woonwijk moet verschijnen zijn vrijdag diverse granaten en andere munitie door de EOD opgehaald.

Bijgraafwerk dat door Wernsen BV uit Terschuur wordt uitgevoerd om het terrein bouwrijp te maken kwamen enkele handgranaten omhoog. Maar ook een granaat van de Duitse artillerie uit de Tweede Wereldoorlog. Gerrit van Bekkum, lid van de Historische Kring, passeerde toevallig terwijl militairen bezig waren met de schoonmaakklus.

Van Bekkum wist ook te vertellen dat tijdens de oorlog in de tuin van dokter Braun Duits geschut heeft gestaan. Dat werd gebruikt om te schieten op de stellingen van de waterlinie en bijvoorbeeld de Zandbrinkermolen.

Er worden nog steeds relatief veel van dergelijke restanten gevonden in heel Nederland. Ook bij het graafwerk voor de Modderbeek werden nog kogels en granaten gevonden. Het werk is toen zelfs tijdelijk stilgelegd tot de grond onderzocht was. Nu is het terrein gelijk vrij gemaakt van restanten. Het graafwerk ging daarom nu gelijk verder.