Vervuilde grond in nieuwbouw

Nu mogelijk ook styreen in grond Groot Agteveld

GROOT AGTEVELD – In de nieuwbouw van Achterveld, op het voormalige coöperatieterrein en de percelen daarachter, die op dit moment gerealiseerd wordt, ligt mogelijk zand dat is verontreinigd met styreen, een kankerverwekkende stof die waarschijnlijk niet door de leverancier van de grond, Vink uit Barneveld, voldoende is verwijderd.

door: Arnoud J Spaaij

Deze mogelijkheid meldt het programma Zembla woensdag in een uitzending. Als het werkelijk geconstateerd wordt zou het in korte tijd de derde vervuiling zijn van het terrein waar nog dit jaar de bestrating is gelegd en op dit moment weer nieuwe woningen in de verkoop zijn.

Twee keer eerder werd asbest aangetroffen. Nu gaat het echter om zand onder de net aangelegde straten dat zeer waarschijnlijk vervuild is met styreen.

Styreen wordt verwerkt tot een groot aantal verschillende kunststoffen. De belangrijkste hiervan is polystyreen (piepschuim). In de vorm van piepschuim is het voor zover bekend niet schadelijk voor de volksgezondheid. Maar als vloeistof (onverwerkt) zou het volgens Zembla nog in een partij van 10.000 ton zand van Vink resteren. In die vorm is styreen waarschijnlijk kankerverwekkend volgens International Agency for Research on Cancer (IARC).

Concreet noemt Zembla in de uitzending een partij zand van 34,5 ton welke geleverd is door Vink Barneveld aan de firma Mussche uit Staphorst. Mussche heeft het zand op haar beurt gebruikt in het nieuwbouwproject dat door Alliantie in Achterveld wordt ontwikkeld. Het zand is verwerkt onder straatwerk aldus Mussche. Mussche heeft een certificaat van Vink dat de grond schoon is maar Zembla laat in de uitzending van 28 november zien dat Vink niet alleen vervuilde grond heeft uitgeleverd maar bovendien de regels overtreedt bij de keuring op vervuiling van het zand en ook nog eens bij de registratie van bestemming. Het zand zou komen uit Zeumerse gat maar met die bewering maakt Zembla in de uitzending korte metten.

Jaap Kevelam, woordvoerder van Vink, zegt dat het zand ook op meerdere locaties terecht gekomen kan zijn. Naast de nieuwbouw in Achterveld worden twee nieuwbouwwijken in Barneveld genoemd maar door Kevelam wordt ook de mogelijkheid niet uitgesloten dat het zand bij particulieren terecht is gekomen.

Gemeente Leusden laat woensdagavond in een verklaring weten op de hoogte te zijn van de berichtgeving van Zembla en een onderzoek te starten. Daarna worden betrokkenen geïnformeerd.