Oefenen voor de Houtdag

Op zaterdag 23 september is er op Hoeve Groot Zandbrink in Leusden weer de jaarlijkse Houtdag. Voor het indrukwekkende bomen slepen wordt al flink geoefend door de trekpaarden Parinka en Wennebie. Er zijn verder demonstraties over bosbouw, hout zagen en houtbewerking. De bezoekers mogen ook zelf zagen, stammen schillen, vuurtje stoken, bomen klimmen.

Door: Vallei Horstee

Vorstelijk bomen slepen

Hoogtepunt van de Houtdag is het bomen slepen met paarden. Hiervoor wordt een Mallejan gebruikt, een grote hefboom op manshoge wielen die vroeger werd gebruikt om boomstammen uit het bos te slepen. De Mallejan die in Leusden staat is afkomstig van het kroondomein, de bossen van het koninklijk huis op de Veluwe. De demonstratie heeft dus een vorstelijk tintje. Voor de paarden is het een zware klus.

De monumentale Hoeve Groot Zandbrink is na een grote restauratie nu open als groen activiteitencentrum. Tijdens de Houtdag zijn er activiteiten voor jong en oud. Een mobiele zaaginstallatie verwerkt dikke boomstammen tot planken en balken. Bezoekers mogen ook zelf de handen uit de mouwen steken bij het zagen met de trekzaag of het schillen van slieten.

Piepers en pannenkoeken

Voor kinderen is er veel te doen op de Houtdag. Zij kunnen een pannenkoek bakken waarvoor ze zelf de ingrediënten verzamelen: melk halen bij de koe, eieren uit het kippenhok en zelf het meel malen. Ook leuk is het rooien van aardappelen. Veel kinderen weten niet hoe een aardappel groeit. Op de Houtdag mogen ze zelf een eigen maaltje piepers uit de grond halen. Verder zijn er knuffeldieren, boomklimmen met scouting, vuurtje stoken en een springkussen.

In totaal zijn er ongeveer 50 activiteiten. De Houtdag vindt plaats op zaterdag 23 september tussen 13:00 en 16:30 uur op Hoeve Groot Zandbrink aan de Postweg 2 in Leusden. Entree en parkeren zijn gratis.