Hessenweg afgesloten

Hessenweg in centrum Achterveld vanaf 15 april afgesloten voor verkeer

bron: gemeente Leusden

Maandag 15 april starten de werkzaamheden voor de eerste fase van de herinrichting van de Hessenweg in het centrum van Achterveld. Vanaf de kruising Pater Stormstraat/ Koningin Julianaweg tot halverwege Julianastaete /de Spar wordt de Hessenweg maandag vanaf 7:00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. De afsluiting duurt naar verwachting tot begin juni.

Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A30, A1, A28. Voor lokaal verkeer geldt een omleidingsroute via de Ruurd Visserstraat en Pater Stormstraat. Fietsers en voetgangers kunnen via het voetpad langs de werkzaamheden. Het parkeerterrein voor Spar Schouten en Brouwer Woninginrichting is vanuit de richting Barneveld via de Hessenweg bereikbaar.

De totale herinrichting duurt tot juli 2020. Vanaf de Helweg tot voorbij Hessenweg 150 –152 worden in verschillende fases de riolering, de rijweg en de trottoirs vervangen.

De werkzaamheden zijn te volgen op de app Hart van Achterveld, gratis te downloaden in de app- of playstore. Vragen stellen kan ook via deze app. Of door te mailen of bellen met omgevingsmanager Marco Helmich van Van Schoonhoven Infra via mailadres hartvanachterveld@vanschoonhoveninfra.nl of telefoonnummer 06- 53377815.

In de dorpsagenda houdt Achterveld.Net de afsluitingen bij.

4 gedachten over “Hessenweg afgesloten

 • 16 april 2019 om 22:14
  Permalink

  Gelukkig staat er nooit file op de A30/A1/A28 smorgens richting Amersfoort…

 • 18 april 2019 om 10:04
  Permalink

  Ik ben wel benieuwd waarom het kenteken wordt geregistreerd en wat er mee wordt gedaan als je door Achterveld heen rijdt momenteel?

 • 18 april 2019 om 17:10
  Permalink

  Wanneer ik vanuit Amersfoort richting Achterveld rijd, zie ik een aantal zaken waar ik vraagtekens bij zet:
  1. Er staan gele waarschuwingsborden met de tekst “Verboden voor sluipverkeer”. Let wel: waarschuwingsborden, dus géén verbodsborden. Je zou dus ergens op de route een officieel verbodsbord verwachten. En dat staat er niet: er staat nergens een officieel verbodsbord.
  Bovendien: wat is sluipverkeer? Is dat gerelateerd aan woon-werk verkeer? Of ook wanneer ik een mooie route naar huis wil rijden? Of niet over de snelweg durf? En tot hoeveel kilometer na Achterveld is het géén sluipverkeer?
  2. Vlak voor Achterveld staat nog een geel waarschuwingsbord, nu met de tekst “Uw kenteken wordt geregistreerd”. En inderdaad: in een paar lantaarnpalen (bij in- en uitrijden van Achterveld) zijn inderdaad camera’s aangebracht. Ik weet niet of ze inderdaad kentekens registreren, maar dit gaat een stuk verder dat een fake verbod. Dit mag echt niet zomaar: er moet een overheidsbesluit aan ten grondslag liggen met een goede onderbouwing van de noodzaak en hoe met de gegevens wordt omgegaan. Een paar vragen die bij mij bovenkomen: wat is de reden van deze registratie – er is geen verbod dus alleen benieuwd naar wie er langs rijden? Wat gebeurt met de geregistreerde gegevens – hoe worden ze verwerkt en hoe lang bewaard? Is dit toegestaan binnen de bestaande privacy wetgeving (de AVG)?
  Mijn conclusie: ik snap dat in dit soort situaties de toename van verkeer door een woonwijk beperkt of voorkomen moet worden, maar dit is slecht. Hier worden passanten bang gemaakt met een niet bestaande verbod en een mogelijk illegale registratie van naar personen herleidbare gegevens, acties die op z’n minst dubieus zijn.

 • 19 april 2019 om 18:44
  Permalink

  Goedenavond,

  Ik ben Marco Helmich omgevingsmanager namens van Schoonhoven Infra voor de reconstructie van de Hessenweg. Hieronder de uitleg van de werking van de kentekenregistratie.

  Rondom de werkzaamheden aan de Hessenweg in Achterveld zijn een drietal camera’s geplaatst met borden “Uw kenteken wordt geregistreerd, sluipverkeer verboden”.

  Het systeem moet het hebben van een preventieve functie. Het gaat niet zozeer om de registratie van sluipverkeer en bijbehorende handhaving, maar des te meer om de afschrikwekkende werking richting ‘sluipers’.
  Het systeem meet de tijd die zit tussen het inrijden en uitrijden van Achterveld. Wanneer een auto “te snel” (in een te korte tijd) door Achterveld rijdt (bijvoorbeeld enkele minuten) wordt het gezien als sluipverkeer. Wanneer een auto een bezoek heeft gebracht aan bijvoorbeeld een winkel of familie dan is de doorrijtijd dusdanig lang dat er niet meer van sluipen wordt gesproken.
  Het doel is sluipverkeer af te schrikken en te bewegen een alternatieve route of omleiding te volgen, bij voorkeur via de rijkswegen. Het systeem meet daarnaast het aantal sluipers dat door Achterveld blijft rijden. Er worden geen boetes uitgedeeld en kentekens worden gescrambled i.v.m. privacy. Feitelijk worden de kentekens enkel gelezen en niet geregistreerd. Er worden dan ook geen kentekengegevens opgevraagd, opgeslagen, bewerkt en/of bewaard. Aantasting van de privacy is dan ook niet aan de orde.
  Het is dus puur afschrikken en ontmoedigen, maar ook een manier om het aantal sluipers in beeld te kunnen brengen.

  Het systeem heeft de afgelopen twee weken al het aantal voertuigen gemeten. Deze aantallen zullen nu hopelijk substantieel afnemen, want dat is uiteindelijk de bedoeling.

  Ik ga ervan uit dat de “ruis” rondom de kentekenregistratie zo is weggenomen.

  Met vriendelijke groet,

  Marco Helmich
  van Schoonhoven Infra.

Reacties zijn gesloten.