Wennebie en Parinka geslaagd voor boomslepen

De trekpaarden Wennebie en Parinka hebben in Leusden een mooie prestatie geleverd door een zware boomstam te vervoeren met het antieke bosbouwwerktuig de mallejan. Samen met hun menners Bert Bokkers en Wim van Middelaar uit Achterveld, oefenden ze voor de jaarlijkse Houtdag die zaterdag op Groot Zandbrink aan de Postweg wordt gehouden.

bron/auteur: Hans Veurink

Een mallejan is een bomenwagen die vroeger eigendom was van het koninklijk huis en die op de kroondomeinen werd ingezet om boomstammen uit de bossen te slepen. Het is het grootste werktuig in zijn soort en hij werd nog niet eerder gebruikt met echt zware bomen. Wennebie en Parinka moesten zich flink schrap zetten, maar kregen het gevaarte in beweging.

Op zaterdag 24 september zal het tweespan het bomenslepen demonstreren aan het publiek tijdens de jaarlijkse Houtdag. Er is die dag een uitgebreid programma met paardenwerktuigen, bosbouwmachines, moderne zaaginstallaties, ambachtelijke technieken en veel activiteiten voor kinderen. De nieuwste Valtra bosbouw tractoren kunnen worden bekeken. Om half twee demonstreert Edwin van Ravenhorst hoe een imposante Douglasspar wordt omgezaagd. Een mobiele zaaginstallatie zal deze boom meteen verwerken tot planken en balken.

In het weekend van de Houtdag is er op Groot Zandbrink ook een tentoonstelling van Artiplu. Deze Leusdense kunstenaars exposeren hun schilderijen en beeldhouwwerken. Kinderen kunnen een pannenkoek bakken waarvoor ze eerste zelf de ingrediënten verzamelen: melk halen bij de koe, eieren uit het kippenhok en zelf het meel malen.

In totaal zijn er ongeveer 50 activiteiten, een deel daarvan is het bos op loopafstand. Voor mensen die minder goed ter been zijn, rijden er huifkarren naar het bos.

De Houtdag vindt plaats op 24 september tussen 12:00 en 16:30 uur op Hoeve Groot Zandbrink aan de Postweg 2 in Leusden. Entree en parkeren zijn gratis.