Waarom kan je een laagstam fruitboom in elke tuin planten?

Ook in kleine tuinen. Ook in schrale, zanderige grond.

Door: Ton Sandig

Klein plantgat 

Deze fruitboompjes hebben het kleinste wortelgestel dat er is. Een plantgat van 100 x 100 x 70 cm (lengte x breedte x diepte) is voldoende. En dat kan je overal in Nederland graven en vullen met goede grond gemengd met compost. Bij schrale zandgrond voegen we minerale kleikorrels (Bentoniet) toe. Deze houden water en meststoffen langer vast.

Twee bij twee meter

Laagstam fruitboompjes worden maar circa 200 cm hoog en 200 cm breed. Je kunt er altijd makkelijk bij om te snoeien en te plukken. Ze passen dus prima in kleine tuinen.

Bolle struik of platte waaier

Bij voldoende ruimte in de tuin kan je er een bolvormige struik van maken. Wil je de boompjes tegen een schuurtje, muurtje of schutting plaatsen dan maak je een platte waaier. Slechts 30 cm ‘dik’.

Hele jaar planten

De boompjes staan in containers (bloempotten) bij de kweker. Ze zijn goed geworteld en kunnen het gehele jaar door worden geplant. Na enkele jaren al geven deze boompjes fruit.

Zelfbestuivend

Zelfbestuivende boompjes hebben géén andere soortgelijke boompjes nodig. Ze geven altijd goed en veel fruit. Bij appels is dat Elstar, bij pruimen Queen Vitoria, bij peren Conference.

Ideale stadstuin!

Vroeger bouwde men zogenaamde slangenmuren in tuinen van kastelen en buitenplaatsen om koude en wind tegen te houden en warmte van de zon vast te houden. Ideale omstandigheden voor peren en pruimen. Alle stadstuinen hebben een zelfde microklimaat. Wist u dat?

fruitbomen
fruitbomen

Laagstam fruitboompje als bolle struik en Laagstam fruitboompje als platte waaier

Modeltuin in Achterveld

In de boomgaard van Ton Sandig staan 38 laagstam fruitboompjes in alle denkbare vormen en maten. De oudste zijn 18 jaar, de jongste 2 jaar. Hier kunt u ook een snoeicursus volgen.

Binnen 2 vrolijke uurtjes leert u alles om zelf succesvol aan de slag te kunnen gaan.

Informatie: www.snoeicursus.nl  E-mail ton@sandig.nl