Slipjacht over Achterveldse weiden

HOESLAKEN – Op zaterdag 30 januari 2016 zal de 37e editie van Slipjacht Hoevelaken plaatsvinden. Tijdens dit prachtige schouwspel zullen ruiters in rode jassen achter een meute Ierse Kerry Beagles rijden die over de landerijen rond Hoevelaken het kunstmatige spoor van de vos volgen.

Slipjacht Hoevelaken zal dit jaar voor de 37e keer gehouden worden. Voorzitter Cees de Ridder is samen met de overige bestuursleden en de vele vrijwilligers al weken druk met de organisatie voor dit enorme jachtspektakel. Ongeveer zeventig boeren en landeigenaren in Hoevelaken, Stoutenburg, Achterveld, Terschuur en Nijkerkerveen stellen hun land beschikbaar als jachtgebied voor de ruiters en honden.

De hele slipjacht bestaat uit drie runs, trajecten van circa zes á zeven kilometer. Tussentijds zijn er runstops, en de Sherry stop. Bij deze stop wordt een intens gevoel van saamhorigheid ervaren en zijn alle deelnemers van de partij, ruiters, sliptrekkers, routebewakers en toeschouwers. De jacht eindigt met de zogeheten “Kill”. De honden worden beloond met een heuse koeienpens.

De officiële presentatie vind plaats bij het Bouwfonds, met het aanbieden van de “Stirrup Cup”. Daarna volgt de route stapvoets door de Westerdorpstraat, via de Stoutenburgerlaan, naar de Koedijkerweg. Hier begint de eerste run en worden de honden vrijgegeven.

Het volgen van de slipjacht is een fascinerend schouwspel dat door de belangstellenden het best per fiets kan worden gevolgd. Een routebeschrijving is zaterdag voor de start gratis af te halen. Ook dit jaar gaat er weer een speciale gids op de fiets mee die de deelnemers steeds naar de beste kijkplaatsen brengt. Belangstellenden hiervoor kunnen zich op 30 januari tussen 12:00 uur en 12:30 uur aanmelden. Vanuit de auto is de jacht ook te volgen, maar gezien de verwachte drukte en de smalle wegen wordt dringend geadviseerd om de veel gezondere fiets te pakken.

Programma:

12:55 uur Jachthoornblazers, ontvangst genodigden, sprekers en Stirrup Cup
13:00 uur Aankomst jachtruiters en honden bij Bouwfonds
13:15 uur Vertrek naar 1e run
13:30 uur Start 1e run Koedijkerweg
14:05 uur Start 2e run Emelaarseweg
14:30 uur Sherrystop “Groot Westenveld”
15:15 uur Start 3e run boerderij Overbeek Terschuur
15:45 uur Einde 3e run met kill op kruising Oosterdorpstraat – Klaarwater – Plantanenstraat
16:00 uur Afterhunt in De Foep

Bij vorst (harde bodem) gaat het evenement niet door. Bij veel regen komen er aanpassingen in de laatste run.

DorpsTV Achterveld is voornemens een filmpje te maken. Mits de weersomstandigheden het toelaten.