Mastenbroek 2 is ingetekend

Gemeente Leusden hield een informatie-avond over de plannen die er zijn om Mastenbroek 2 te realiseren. Een stedenbouwkundige presenteerde daar het definitieve ontwerp dat is voortgekomen uit twee varianten die eerder werden gepresenteerd.

door: Arnoud J Spaaij

Tijdens de online presentatie op 8 december keken zo’n veertig mensen vanuit huis mee op hun computer of tablet. De ervaring leert dat op een dergelijke informatie-avond zomaar vijftien tot twintig ambtenaren, politici, betrokken bestuurders commissie- of praatgroepleden en journalisten aanwezig zijn. Daarmee was de belangstelling matig te noemen voor een avond waar het toch ging over weer een hele nieuwe wijk voor Achterveld. Verwacht wordt dat er straks zo’n honderdtwintig huizen worden gerealiseerd en dat is ongeveer tien procent van wat er al aan woningen in de bebouwde kom staat op het moment dat Mastenbroek 2 gebouwd gaat worden.

Dat moment van bouwen is volgens de gemeente niet ver weg. Wim Vos (CDA) die als wethouder belast is met de realisatie van dit project gaf in zijn openingswoord aan te weten dat Achtervelders graag Mastenbroek 2 gerealiseerd zien worden. Want, zo meent Vos, er is veel behoefte aan nieuwbouw. Vooral voor starters en ouderen. Dat gezegd hebbende liet Vos de uitleg van de plannen voornamelijk over aan stedenbouwkundige Serge Vonk van Imoss, een stedenbouwkundig bureau uit Amersfoort.

Al eerder waren er twee sessie gehouden waarin ideeën van gemeente, politici, het ontwerpbureau en ook bijvoorbeeld Ontwikkelaar Latei waren verwerkt. Belangstellenden -omwonenden of toekomstige bewoners- konden daarop ideeën inbrengen.
Die ideeën waren, zo leek het althans, voor een groot deel verwerkt in de definitieve variant. Een variant die was gebaseerd op twee eerdere varianten.

In de nu gepresenteerde plannen wordt Mastenbroek 2 gebouwd op het stukje weiland dat daar al voor bedoeld is sinds Mastenbroek 1 werd gerealiseerd. De grens van het het project wordt omsloten door de Ruurd Visserstraat, de tuinen van de huizen aan de Jan van Arkelweg, aan Klettersteegkant door weiland en nog een klein stukje door een van de wandelpaden in Mastenbroek.
Serge Vonk heeft er voor gekozen Mastenbroek 2 in vieren te delen. De deellijnen worden gevormd door de Meester van Bergenweg, ooit de dam naar de boerderij die er nog steeds staat, en de andere lijn is een groene wig die vanuit het weiland aan de Klettersteeg de wijk inprikt richting Ruurd Visserstraat. Vonk laat zowel de Meester van Bergenweg als de boerderij een prominente rol spelen in het uiteindelijke ontwerp.
Er moeten woningen voor een diversiteit aan bewoners komen. Lage, midden en hogere inkomens zouden ongeveer evenredig verdeeld moeten worden. Daarmee ligt ook min of meer vast hoe groot en hoe luxe de huizen zullen worden die gebouwd gaan worden. Al heeft Vonk de architectuur slechts ingevuld voor alleen het beeld van de wijk. In een latere fase gaat een architect de stijl en vorm van de woningen nog uitwerken.
Gezien de maatschappelijk ontwikkelingen moet de wijk duurzaam gebouwd worden. Zonnepanelen komen dan volgens Vonk niet op de daken van de huizen maar boven de parkeerplaatsen van auto’s die op hun beurt weer achter de huizen zouden moeten worden gerealiseerd.

Latei treedt, in de samenwerking met de gemeente, op namens de Alliantie. Alliantie is eigenaar van de grond. LATEI zal ook namens de Alliantie uiteindelijk de woningen ontwikkelen, verkopen en laten bouwen. Dat gaat gebeuren in drie fases zodat telkens ongeveer veertig woningen beschikbaar komen.

In de zomer van 2021 moeten de plannen leiden tot een bestemmingsplan. Indien er geen bezwaren worden ingediend zou in 2022 de eerste spade de grond in kunnen.

Via mastenbroek2.nl kan de ontwikkeling van de wijk gevolgd worden.

3 gedachten over “Mastenbroek 2 is ingetekend

 • 3 januari 2021 om 13:01
  Permalink

  Ik had mij opgegeven om dit project te volgen, maar behalve de melding dat mijn bericht was ontvangen, heb ik tot op heden nog niks ontvangen: niet de uitnodiging voor 8 december, en daarna ook niets! (Geen wonder dat 8 dec zo slecht bijgewoond is, ik zal niet de enige zijn….!)

 • 19 januari 2021 om 16:17
  Permalink

  Bij mij hetzelfde.
  Geen informatie of uitnodigingen.

  • 16 februari 2021 om 14:19
   Permalink

   Achterveld.Net heeft geen connectie met de projectontwikkelaar. Hopelijk heeft Latei jullie berichten hier ook gelezen en inmiddels een reactie gegeven.

Reacties zijn gesloten.