IkPas gelijk met vasten

DE HESSENKAR – De actie IkPas is van start. Prins HobbyKokkie, inmiddels in burger, tapte het eerste alcoholvrije biertje in café De Hessenkar. Daarmee ging de periode om veertig dagen geen alcohol te drinken officieel van start.

door: Arnoud J Spaaij

IkPas is een landelijke actie om mensen die alcohol gebruiken, bewust te maken van de regelmaat en hoeveelheid van hun alcoholgebruik. Vooral in de zorgsector merken professionals dat alcoholgebruik meer problemen oplevert dan algemeen bekend is. Daarom wordt al enkele jaren IkPas georganiserd waarbij deelnemers vrijwillig veertig dagen geen alcoholische drankjes gebruiken.

Dit jaar loopt de actie in Achterveld – en in de hele gemeente Leusden – gelijk met de vastenperiode die na het carnaval door de Katholieke kerk wordt aangehouden. Daarom mocht de inmiddels ex-prins carnaval het eerste alcoholvrije biertje tappen in café De Hessenkar. Voor het alcoholvrije bier is een aparte tap en dus wordt het bier in het café net zo gedronken als het bier met alcohol. Gebleken is dat het de acceptatie van alcoholvrij bier enorm verbeterd. Ook in De Moespot, cafetaria De Arkel en bij SV Achterveld wordt dit jaar meegedaan aan de actie. Naast overigens de bedrijven die al voorgaande jaren aansloten.

Rondom IkPas zijn er meerdere activiteiten gedurende de veertig dagen dat de actie loopt. Zo is er onder andere in de kantine van SV Achterveld een informatie-avond over het effect van alcoholgebruik bij de jeugd.

Sander Tolboom, voorzitter van SV Achterveld, meent echter dat het tamelijk logisch is dat SV Achterveld meedoet aan IkPas en draait er niet omheen. “Het is duidelijk. SV Achterveld is best een plek waar veel wordt gedronken,” zegt Tolboom over de sportkantine. “Toch is het een verlengde van wat al langer gaande is. We hebben er als vereniging al eerder over gedacht. We moeten nu maar eens die stap te maken. En IkPas is een goed moment om te starten.” De voetbalvereniging nam al eerder haar verantwoording rondom het roken. “Kijk,” vergelijkt Tolboom, “wij zijn echt niet roomser dan de paus. Net als met roken willen we alcohol niet verbieden. Maar vooral als er kinderen bij zijn kan je dat anders doen. Roken gebeurt bij SV Achterveld ook niet in het bijzijn van kinderen. En veel mensen vinden dat inmiddels ook normaal.”

SV Achterveld geeft ook meer inhoud aan de actie. “Negen maart komt kinderarts Nico van der Lely uitleggen wat het gevolg is van (overmatig) alcoholgebruik,” vertelt Tolboom. Van der Lely is werkzaam in het Reinier de Graaf ziekenhuis en richt zich op alcoholproblematiek bij jongeren. De avond is gericht op tieners en hun ouders. Tolboom snapt goed dat het moeilijk is. “We hopen hier ook te bereiken dat mensen gaan nadenken. Dat er over gepraat gaat worden. We willen niks dwingend.”