1 jaar geëist voor moord op Romy

UTRECHT – De officier van justitie heeft vandaag 1 jaar cel geëist tegen de verdachte van de moord op Romy Nieuwburg. Daarnaast tevens jeugd TBS. De zitting werd vrijdag achter gesloten deuren gehouden ter bescherming van de privacy van de verdachte. Dit is gangbaar bij jeugdige verdachten.

De verdachte is net als Romy 14 jaar en komt uit Lunteren. Romy Nieuwburg en de verdachte zaten bij elkaar in de klas. Hij heeft bekend op 2 juni van dit jaar Romy te hebben verkracht en gedood in Achterveld.

Uit onderzoek komt een complexe problematiek naar voren met als conclusie dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, zo maakte het openbaar ministerie vrijdag bekend na de zitting. De feiten zijn echter zo ernstig, aldus de officier van justitie, dat het passend is de maximaal op te leggen straf te eisen. Volgens de wet is dat jeugddetentie van één jaar voor een 14- of 15-jarige verdachte. Omdat er ook een langdurige behandeling nodig is, vroeg de officier daarnaast de maatregel PIJ op te leggen, ook wel jeugd-tbs genoemd. Deze maatregel kan maximaal zeven jaar duren en kan daarna worden omgezet in tbs met dwangverpleging als daar gronden voor zijn.

Verder laat het Openbaar Ministerie weten:
Bij de zitting waren de ouders van zowel het slachtoffer als de verdachte, en enkele direct betrokkenen in het onderzoek.

Toen Romy op vrijdag 2 juni van dit jaar niet thuis kwam uit school, ging haar familie naar haar op zoek. Die middag werd ze door een passant gevonden in een sloot in Achterveld. Ze was toen al overleden. Hierop startte het rechercheonderzoek. Dichtbij de plaats waar ze werd gevonden, stond haar fiets op de standaard, met de oortjes van haar mobiele telefoon om het stuur. Op de kant bij de sloot werden sporen gevonden: kleding, slippers, haar zonnebril, kauwgom, bloed. Deze sporen werden voor onderzoek naar het NFI gestuurd en ondertussen werden getuigen gehoord, camerabeelden onderzocht en telefoongegevens opgevraagd. Op basis van de camerabeelden en getuigenverklaringen kwam de 14-jarige klasgenoot al snel in beeld. Ook het laatste appbericht van Romy aan haar vrienden waarin ze aangaf dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem echt eng vond, wees in zijn richting.

Op zondagavond 4 juni werd hij aangehouden. De resultaten van het forensisch onderzoek bevestigden daarna zijn betrokkenheid. In de verhoren bij de politie heeft hij bekend dat hij Romy heeft verkracht en gewurgd. De officier van justitie is van mening dat hij door haar te doden heeft geprobeerd te voorkomen dat hij zou worden gepakt. Ook heeft hij haar in het water gegooid, telefoongegevens gewist en geprobeerd een alibi te regelen.

———————–

In de Gelderlander een achtergrondverhaal van begin juli 2017 (ongeveer een maand na de moord) over de omstandigheden.