DAVA – Door Achterveld voor Achterveld

zaterdag 23 december 2017- Uit handen van burgemeester Gerolf Bouwmeester ontvangt DAVA tijdens de jaarlijkse Leusdense vrijwilligersbijeenkomst in de Korf de vrijwilligerstrofee 2017 en een geldbedrag van 1000,00 euro. Klik hier voor het juryrapport.

Lid worden van DAVA
100 x 100 actie DAVA zoekt kapitaal
ANWB Automaatje Achterveld DAVA
contact: secretariaat@doorachterveld.nl
tel: 0342-451333 via Infoloket v.d. Heelkom Info, opgeven voor activiteiten of voor vragen over DAVA,
W. v.  Amersfoortstraat 36 . Bereikbaar: Ma, woe-, en vrijdagmorgen 8.30-12.30 u
Doneren?  Ons rekeningnummer is NL13 TRIO 0338 5128 29 t.n.v. DAVA  Jan van Arkelweg 12B 3791 AC Achterveld
(DAVA is een initiatief voor en door Achtervelders en draait geheel op vrijwilligers, je gift is van harte welkom). 
Voor informatie over de werkgroepen scroll je naar beneden.
___________________________________________________________________

Nieuws
donderdag 14 december 2017 – ANBI Status voor DAVA. 

zondag 12 november 2017 – Extra ingelaste Algemene ledenvergadering DAVA- dinsdag 28 november om 19.30 uur in de SOSA (kantine )van de sporthal, W. v. Amersfoortstraat 50.  Start: 19.30 uur. Agenda AV 28-11 2017 1 (klik hier). Bekijk hier de ontwerp akte van statutenwijziging vereniging DAVA (1). Ben je lid van DAVA? Dan wordt je aanwezigheid op prijs gesteld. 
maandag 23 oktober 2017 – Mantelzorgdag in De Moespot – vrijdag 10 november van 9.30 -13.00 uur. Deelname is gratis. Voor alle mantelzorgers uit Achterveld en omgeving.
Meezingmiddag in De Moespot – zondag 19 november van 14.00 – 16.00 uur.

donderdag 21 september 2017 – nieuwe data Singles Café in de Moespot – zondag 22 oktober, zondag 19 november en zondag 17 december in De Moespot. Alle zondagen starten we vanaf 14.30 uur. 
zondag 17 september 2017 – nieuwe data Samen aan tafel 
– 28 september, 26 oktober, 24
november en 16 december 2017.

zaterdag 16 september 2017 – algemene ledenvergadering
Voor: alle leden van DAVA.
Waar? In de SOSA (kantine sporthal W. v. Amersfoortstraat).
Wanneer? Woensdag 27 september vanaf 19.30 uur. Alle leden zijn van harte welkom!
zaterdag 27 augustus 2017 – nieuwe activiteiten Singles Café – gezellig samenkomen in De Moespot om 14.30 uur. Op: 24 september, 22 oktober, 19 november en 17 december. 
zaterdag 10 juni 2017
nieuwe activiteiten van Singles Café 
Jeu de Boules bij Annie van Dijk, Klettersteeg 17. Aanvang 14.00 uur. Op zondag 11 juni, 16 juli en 27 augustus.
Fietstochten vanaf de Moespot, vertrek om 13.30 uur. Op 2 juli en 13 augustus.

nieuwe activiteiten van Samen aan tafel
Je kunt je opgeven voor gezamenlijke maaltijden. De data zijn:
– 21 juni
– 8 juli
– 19 augustus
Opgeven voor de maaltijden via: samenaantafel@doorachterveld.nl, bij de Buurthuiskamer in de Moespot. Of door te bellen naar het infoloket van De Heelkom.

zaterdag 15 april 2017 – nieuwe activiteiten van Singles Café: Jeu de Boules op zondag 23 april en zondag 21 mei bij Annie van Dijk, Klettersteeg 17. Start: 14.00 uur. En fietstocht op 28 mei a.s. vanaf de Moespot, start om 13.30 uur.
Van te voren opgeven is niet nodig.

vrijdag 14 april 2017 – Stichting Ons Gebouw ondersteunt DAVA met maar liefst € 1.000,00!

dinsdag 4 april 2017 – Volg DAVA nu ook op FACEBOOK.

maandag 20 maart 2017 – nieuwe datums bekend voor een gezamenlijke maaltijd van de werkgroep ‘Samen aan tafel’  – 23 april en 18 mei. Opgeven via: samenaantafel@doorachterveld.nl of via het inschrijfformulier in de Buurthuiskamer op dinsdag- en donderdagmorgen in De Moespot.

donderdag 23 februari 2017 – Goed bericht! De gemeente Leusden heeft DAVA een eenmalige subsidie van € 2.000,00 toegekend. Hiermee kan het inlooppunt verder worden ontwikkeld door en voor inwoners van Achterveld.
_________________________________________________________________________

Beste Achtervelders,

DAVA is een feit! Donderdag 2/2/2017 was de opening van de Buurthuiskamer en start van verschillende vrijwilligersintiatieven in De Moespot. Wat was de opkomst overweldigend! Iedereen hartelijk bedankt voor zijn/haar inzet. Zonder de inzet van veel enthousiaste mensen en sponsors hadden we dit nooit voor elkaar gekregen. Meer zien van de opening?Klik hier: Start DAVA

Werkgroepen van DAVA

Buurthuiskamer DAVA
Buurthuiskamer
Iedereen kan bij de Buurthuiskamer in de Moespot binnenlopen oud en jong. Er is altijd iemand aanwezig om je van koffie thee of iets anders te voorzien, voor tussen de middag is er een ham/kaas tosti te verkrijgen. De ingang aan  de zijkant van de Moespot is heel geschikt voor minder validen.

Openingstijden
dinsdag- en donderdagmorgen vanaf 9.30 uur

Waar
De Moespot, Jan van Arkelweg 6
Voor wie
Jong en oud

Als je met een (klein)kind als  vader/ moeder of als opa/oma een verzetje wil, kom gerust aan. Ben je vroeg uit van de middelbare school dan kun je bij ons ‘chillen’. De gastvrouw/-heer heeft de beschikking over allerhande informatie die je nodig zou kunnen hebben.
Schroom niet om even langs te komen met je vraag of te bellen op de openingstijden naar 0342 -452152. Je kunt bij de Buurthuiskamer ook een klus opgeven voor klusmaatje, gezamenlijke maaltijden van ‘samen aan tafel’ of een boek ruilen uit de ruilboekenkast.
Gratis WIFI -Voor kinderen is er speelgoed aanwezig. Je kunt ook een (kinder-)boek/tijdschrift lezen uit de ruilboekenkast.

Vragen?
Stuur dan een mail naar: buurthuiskamer@doorachterveld.nl. Coördinator: Lucas Koch

___________________________________________________________________

Singles-Samen Gezellig

Deze groep bestaat al bijna een jaar, maar is in 2017 toegetreden tot de DAVA vereniging.

Voor Wie
We organiseren zondagmiddagactiviteiten voor de Singles van Achterveld e.o. We willen mensen met elkaar in contact brengen, omdat gebleken is dat zondagmiddagen nogal eens saai en eenzaam kunnen zijn.

Waar en Wanneer
Eenmaal in de maand komen wij in de Moespot bij elkaar vanaf 14.30 uur tot 17.00 uur om gezellig bij te praten, spelletjes te doen en een kaartje te leggen.

Data 2018
14 januari – hapjes van ‘ Samen aan tafel’ voor onze vaste gasten: Midwinterbijeenkomst
18 februari
25 maart
29 april

Activiteiten
Daarnaast worden er in de zomer ook Jeu de Boules middagen, fietstochten en wandelingen georganiseerd en ook worden er onderling afspraken gemaakt om met geïnteresseerden zelf iets te ondernemen. Zoals thuis met elkaar een film te bekijken of naar een museum te gaan.

Coördinatoren
Rijna v.d. Loo 0342-451837, Corrie de Mooij 0342-452255

__________________________________________________________________

   

ANWB AutoMaatje Achterveld is bedoeld voor inwoners van de gemeente Achterveld met een hulpvraag op het gebied van vervoer. Het is een aanvulling op de bestaande vervoer voorzieningen voor mensen die niet zelf (meer) kunnen voorzien in hun vervoer of geen gebruik (meer) kunnen maken van het openbaar vervoer.
Waar is het voor?
ANWB AutoMaatje bemiddelt voor een rit naar dokter, fysiotherapeut of ziekenhuis, maar ook om boodschappen doen, naar de kapper, shoppen of een ritje naar een kennis of een plek met dierbare herinneringen. DAVA (Door Achterveld Voor Achterveld) verzorgt de coördinatie in samenwerking met het infopunt van De Heelkom.
Hoe werkt het?
Als iemand gebruik wil maken van AutoMaatje, dan meldt hij/zij zich telefonisch aan bij De Heelkom. De Heelkom heeft een bestand van vrijwillige ANWB AutoMaatje chauffeurs die bereid zijn om voor plaatsgenoten te rijden. Per reis wordt door de gebruiker per kilometer 30 cent aan de chauffeur betaald. Wie een vervoersvraag heeft, kan uiterlijk twee werkdagen van tevoren met het infopunt van De Heelkom bellen. De medewerker van infopunt De Heelkom koppelt dan de vervoersvraag aan een vrijwillige chauffeur en geeft een kostenindicatie. Vervolgens komt de vrijwilliger op het afgesproken tijdstip voorrijden en gaan ze samen op stap. De reiziger rekent na afloop contact af met de chauffeur op basis van gereden kilometers.

Aanmelden voor vervoer
ANWB Automaatje is telefonisch bereikbaar via het centrale nummer bij het Infoloket van de Heelkom: 0342 451333 op maandag-, woensdag-, en vrijdagmorgen 8.30-12.30 u of via ANWBAutoMaatje@doorachterveld.nl
Overige vragen
Neem hiervoor contact op met coördinator Willem van Middelaar
t.06-53642359 of via ANWBAutoMaatje@doorachterveld.nl

____________________________________________________________________

Ruilboekenkast
Uit een inventarisatie van wensen in Achterveld door de initiatiefgroep DAVA (Door Achterveld Voor Achterveld) is gebleken dat hiervoor belangstelling bestaat omdat lezen belangrijk is en op deze manier boeken hergebruikt kunnen worden. Tijdens de openingstijden van de Moespot kan van de ruilboekenkast gebruik worden gemaakt.

Wat is een ruilboekenkast?
Bij de ruilboekenkast mag iedereen een (lees)boek komen ruilen. Dat wil zeggen, lezers kunnen bij het meenemen van een boek een boek terug in de kast zetten. Zo kan iedereen aan lectuur komen. De bedoeling is wel dat ‘oude’, gelezen boeken die teruggeplaatst worden er nog wel netjes uitzien, dus geen beschadigde, beschreven boeken terugbrengen.

Voor wie?
De ruilboekenkast is er voor iedereen die van lezen houdt. Jong en oud.

Spelregels

  • Zet niet meer dan twee leesboeken in de kast (dus geen encyclopedieën et cetera), en neem niet meer dan twee boeken tegelijk mee naar huis. Verder zijn oude, of beschadigde boeken niet zo fijn om te lezen. Deze worden uit de kast gehaald.
  • We willen de boekenkast graag overzichtelijk houden. Zet daarom ‘soort’ bij ‘soort’. Er komen kaartjes met de categorieën.
  • Er komen boeken voor kinderen én volwassenen te staan.
  • Er kunnen ook actuele tijdschriften worden ‘geruild’.
  • Er is een bakje voor opmerkingen/suggesties.

Vragen?
Mail naar: ruilboekenkast@doorachterveld.nl of stel je vraag aan de gastvrouwen/-heren van de Buurthuiskamer. Coördinator: Angeline Martin

____________________________________________________________________

Klusmaatje
Voor welke klusvragen kan je bij DAVA terecht? Er is geen afgepaste lijst. Voorwaarde is dat het een éénmalige en kortdurende activiteit is en die geen specifieke professionele deskundigheid vraagt. We leveren geen verpleegkundigen, gasfitters etc. We bemiddelen voor kleine klussen in en om het huis, maar geen enkele vraag is raar. Als het maar het karakter van een ‘vriendendienst’ heeft. Vragen staat vrij!

Aanmelden van een klus
Een klusvraag kan je inbrengen tijdens de openingstijden van het Infoloket van de Heelkom Walter van Amersfoortstraat 36 . Maandag-, woensdag-, en vrijdagmorgen 8.30-12.30 uur, telefoon 0342-451333 of via klusmaatje@doorachterveld.nl. Of tijdens openingstijden bij de Buurthuiskamer in De Moespot.
De coördinator van Klusmaatje neemt dan contact met je op.

Daarvoor vraagt hij om een korte omschrijving van de hulpvraag om een inschatting te kunnen maken van de aard en omvang ervan. Hij probeert zo snel mogelijk een hulpbieder te vinden bij je hulpvraag. Deze hulpbieder neemt zelf rechtstreeks contact op om een afspraak te maken.

Het is zijn verantwoordelijkheid om te beoordelen of hij in deze hulpvraag kan voorzien. Na afloop laat hij ons weten dat de klus geklaard is. En als hij het bij nader inzien toch niet ziet zitten, dan laat hij dat ons ook weten.

Welke klussen passen bij klusmaatje
Een hulpvraag wordt geacht éénmalig te zijn en van korte duur (1 – 1½ uur) en hoeft niet super acuut uitgevoerd te worden. De klussen zijn van korte duur, omdat wij niet willen concurreren met klussendiensten, hoveniers etc. die beroepshalve soortgelijk werk doen. Eénmalig, omdat we de verantwoordelijkheid voor vervolgvraag niet op ons kunnen nemen. Dus niet elke veertien dagen vragen om het gras weer te komen maaien, bijvoorbeeld. Niet super acuut, omdat we niet kunnen garanderen dat we op ieder moment van de dag iets voor je kunnen regelen.

Mocht de hulpbieder kosten maken (bijv. materiaalkosten, vervoerskosten), dan brengt hij die natuurlijk bij de aanvrager in rekening, na voorafgaand overleg. Als regel gaat het over heel kleine bedragen. Er zijn geen bemiddelingskosten en er is ook geen ‘arbeidsloon’. De hulpbieder verwacht wel dat hij/zij correct en vriendelijk bejegend wordt. Hij is niet bij je in dienst.

Mogelijk vraag je hulp, waarvoor wij geen vrijwilligers beschikbaar hebben. Met persoonlijke instemming kunnen wij je soms verwijzen naar een andere organisatie of instantie.

De DAVA structuur is kleinschalig, wij staan in voor onze vrijwilligers. Schroom dus niet via Klusmaatje van DAVA hulp te vragen.
Vragen? Stel je vraag tijdens de openingstijden van De Buurthuiskamer of bij het Infoloket van De Heelkom. Stuur je (klus)vraag naar: klusmaatje@doorachterveld.nl. Graag met daarbij een telefoonnummer, zodat we contact met je kunnen opnemen. Coördinator: Jan van Schip

___________________________________________________________________

 

Samen aan tafel
Een aantal Achtervelders heeft zich aangemeld om gezamenlijke maaltijden te gaan organiseren. We beginnen kleinschalig met 1x per maand een maaltijd bij één van de groep thuis voor 8 gasten.

Wanneer in 2018
donderdag 25 januari
vrijdag 23 februari

We willen graag mensen de gelegenheid geven om elkaar op informele manier te ontmoeten en waar kan dat beter dan aan tafel? Er wordt voor je gekookt, de kosten worden gedeeld en zullen ± € 7,50 bedragen. Water, fris, koffie en thee inbegrepen, voor wijn o.i.d. mag je zelf zorgen.

Coördinator is Maria Lunter, te bereiken via   samenaantafel@doorachterveld.nl

Hoe aanmelden
Opgeven voor maaltijden kan via e-mail: samenaantafel@doorachterveld.nl óf in de Buurthuiskamer via een inschrijfformulier. Geef ook je telefoonnummer en/of e-mailadres door en eventuele dieetwensen! Je krijgt bericht of er plaats is en adres en aanvangstijd van de maaltijd. Coördinator: Maria Lunter

___________________________________________________________________

Bestuur DAVA
Het bestuur van de vereniging van DAVA wordt gevormd door:
Lucas Koch                   voorzitter (voorzitter@doorachterveld.nl)
Edwin Winterkamp    vice voorzitter
Wim van Ravenhorst penningmeester (penningmeester@doorachterveld.nl)
Kees van der Hoek     secretaris (secretariaat@doorachterveld.nl)
Sheila Keizer               algemeen bestuurslid (pers@doorachterveld.nl)

Correspondentieadres DAVA
DAVA
t.a.v. Kees van der Hoek
Jan van Arkelweg 28
3791 AC Achterveld 

DAVA Begroting 2017

Beleidsplan 2017-2017

Gegevens over DAVA (klik op de link om de gegevens te bekijken)

Belastingvrij schenken? Klik hier en vul het formulier in, onderteken het en stuur het ingevulde formulier op naar: secretariaat@doorachterveld.nl of stuur je formulier op naar het correspondentieadres van DAVA.

_____________________________________________________________

Overige informatie
30 november was in de d’ Oude Peerdestal bijeenkomst van DAVA!
Na de opening volgden presentatie, brainstormen over de onderwerpen en vervolgafspraken maken. Het was een zeer geslaagde bijeenkomsten die volgende stappen in gang gezet heeft en mogelijk maakt.
Hier onder de verslagen, foto’s en presentatie.
verslag uit de brainstormgroepen: dava-30nov2016-roskam-aantekeningen-klein
Presentatie : vraag-en-aanbod-v2
Foto’s : dava-30nov2016-fotos-klein
Klik hier voor het artikel en video in de Leusderkrant.

Groeten en tot binnenkort!,

Lucas Koch
Edwin Winterkamp

dava

De enquete kunt u hier downloaden: enquête : enquete-meedoen-in-achterveld

img_2297  Invullen kan ook bij de Spar of bij de Heelkom. Herkenbaar aan deze box!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren